MARŠ NA DRINU – March on river Drina


MARŠ na DRINU je svakako najizvodjenija kompozicija u svetu sa prostora Balkana. Nije to nikakva hvala i samozaljubljenost to je činjenica. Ta kompozicija ima kapacitet da bi se izvodila u raznim modalitetima, koa pravi vojni marš ili kao rokenrol ili kao klasika ili kao punk ili kao bilo šta. Pevali su je mnogi kroz prošlost, i kako je bila poluzabranjena pesma u staroj nam Jugoslaviji izvodjena je na strani ili kao umetnička muzika po pločama klasične muzike.

Postoje “pevajuće” i instrumentalne verzije. Instrumentalna postoji od dana postanka (pročitajte biografiju g-dina Biničkog) pa do danas. U današnje vreme na prostorima ex Jugoslavije i nije baš omiljena kompozicija ali u predelima gde žive Srbi i te kako je to važna i rodoljubiva pesma.

01 Duvacki orkestar BEOGRAD
02 Orkestar garnizona Beograd
03 Djakon Marko Ilic (Nemacka)
04 THE SHADOWS
05 V. P. Carevac i Ansambl Urosevic
06 Jurgen INGMANN
07 Orkestar Garnizona Beograd
08 Ljuba Vidosavljevic & ork Carevac
09 Vico Dardic cita poemu
10 Gorica Ilic (uzivo)
11 Protodjakoni V Mikic i P Percevic
12 SMAK (uzivo)
13 LAIBACH
14 KBO!
15 Reprezentativni orkestar Garde
16 Nikola Urosevic i Narodni orkestar
17 SOULFLY
18 Pihalni okestar LITOSTROJA
19 JOVAN JOVICIC
20 Hor Branko Krsmanovic
21 Nar Ork V P Carevca (stara ver)
22 Dusan Jaksic
23 Spotnicks
24 Duv ork Svetozara Lazovica Gonga
25 The Jokers (1963)
26 Milan Mica Petrovic
27 James Last Orchestra
28 Ansambl Ljubise Kilibarde
29 R M TOCAK
30 Vojni orkestar garnizona Zagreb
31 Gordana Lazarevic Zahar
32 KERMISKLANTEN
33 Gunter Noris and BIG BAND der BUNDESWEHR
34 Duvacki ork garnizona Beogad (iz filma)
35 Simf ork RTV Ljubljana film DRUG PRETSEDNIK CENTARFOR
36 Hor SRPSKE PATRIJARSIJE
37 Bosko Ostojic 1997
38 RADE MARKOVIC Pogibija Garasaninovog unuka
39 Milutin Popovic ZAHAR
40 Omladinski simfonijski orkestar Srbije 2007
41 Orkestar 100 truba 2009 uzivo
42 Darko Lukac 1980
43 Momcilo Moma Stanojevic 1992
44 Horst Wende und seine orch 197_
45 Hazy and his orchester Osterwald
46 AZRA
47 Beogradska filharmonija 2011
48 Chet Atkins
49 ERIC 2012
50 Henry Arland and Hans Bertram 196_
51 Hor KUD Branko Krsmanovic 1991
52 James Last and Berden Stenberg
53 Simf ork RTB dir Angel Surev
54 Nepoznati izvodjac Techno 2012
55 Orkestar Vlaste Jelica 1969 iz serije MUZIKANTI
56 DJ Sale Remix
57 PATTY PAGE Little soldier boy (small part)
58 The Nashville String band
59 CHERRY WAINER (Hammond organ)
60 WILL GLAHE
61 SO RTS Bora Duigić 2012
62 Die JUGENDBLASORCHESTRA 1978
 
 

STIHOVI KOMPOZICIJE MARS NA DRINU

Mars na Drinu

U boj krenite junaci svi
Kren’te i ne zal’te zivot svoj
Cer da cuje tvoj, Cer da vidi boj
A reka Drina,slavu, hrabrost
I junacku ruku srpskoga sina.

Poj, poj, Drino vodo hladna ti
Pamti, pricaj kada su padali
Pamti hrabri stroj koji je
Pun ognja, sile, snage, proterao
Turcina sa reke nase drage.

Poj, poj, Drino pricaj rodu mi
kako smo se hrabro borili
Pevao je stroj, vojev’o se boj
Kraj hladne vode
Krv je tekla
Krv se lila
Drinom zbog slobode.

Stihovi su napisani mogo godina kasnije, šesdesetih godina u Srbiji. Napisao ih je MILOJE POPOVIĆ i oni su od tada postali sastavni deo ove kompozicije. Do dana današnjeg sviraju se u dve verzije. Instrumentalno ili pevački.

I Tito je voleo “Marš na Drinu”
Jer, upravo je Miloje Popovic autor poeme koja se od 1964. godine peva uz ovaj vojnički marš Stanislava Biničkog, koji je komponovan na samom bojištu, na Ceru, tokom vojnih operacija, a pod imenom “Na Drinu”.
– Tačno je da se nerado gledalo na dočekivanja Nove godine po starom, julijanskom kalendaru i da su se kafane tada najčešće zatvarale mnogo pre ponoći, ali ta vrsta boljševizma je već bila na izdisaju – seća se Miloje Popovic. – O tome znam dosta, jer sam tada bio sekretar Opštinskog komiteta Saveza komunista Palilule, ali i predsednik društva “Ivo Lola Ribar”, što su bili poslovi koji su se na izvestan način sukobljavali i isključivali. Kada sam napisao “Marš na Drinu”, a bilo je to povodom obeležavanja pola veka od Cerske bitke, hor “Lole” ga je izveo prvi put; malo kasnije je snimljena ploča na kojoj je ovu pesmu, uz muzičku pratnju Miodraga Jašarevića i orkestra “Carevac”, otpevao Ljubivoje Vidosavljević. Još je živ i dobro se drži, čuli smo se nedavno telefonom… E, ta verzija je sigurno najpoznatija. Kad se pesma pojavila u javnosti, mislim da nije prošlo duže od mesec dana, a već je bilo teško naići na bolji kafanski orkestar koji je nije imao na repertoaru. Ne bih rekao da je tada zavladala nekakva euforija, ali je jedan naš srpski poltron, da mu ne spominjem ime jer je još živ, odmah požurio kod Tita da bi mu se požalio: “Eno, Srbi opet lumpuju uz neke nove nacionalističke pesme”. I ko zna šta bi se tad dogodilo da nije spomenuo “Marš na Drinu”, na šta mu je Stari odgovorio da on, lično, obožava tu kompoziciju i da u tome ne vidi ništa loše. Mislim da je Tito poštovao tu srpsku vojničku tradiciju i da je nipošto nije povezivao sa srpskim nacionalizmom. Postojala je tu i jedna izjava Dobrice Ćosića, koji je tada mudro primetio da je to herojski marš partizanskih očeva, što je sa ove kompozicije skidalo svaku sumnju.

– Stanislav Binički je ovaj svoj marš posvetio pukovniku Milivoju Stojanoviću, zvanom Brka, poznatom junaku, komandantu Drugog pešadijskog puka, koji je opevan i u stihovima Milosava Jevtića – objašnjavao je Miloje. – Izvođen je na ratištima, ali i u savezničkim zemljama, a posebno uzbudljivo je bilo u Nišu, 12. oktobra 1918, kad je slavna Drinska divizija marširala kroz tek oslobođeni grad uz zvuke marša “Na Drinu”. Dakle, imao sam tada pred sobom veoma težak zadatak da napišem reči na već postojeću muziku, mada je uobičajeno obrnuto, kao i da tekstom ispoštujem sve ono što ovaj marš znači u istoriji i svesti srpskog naroda. Verujem da sam u tome uspeo

TEKST O NASTANKU PESME

U ratovima za oslobodjenje i ujedinjenje, od 1912. do 1918, nastale su mnoge pesme, kola i marsevi. Jedna od najpoznatijih i najlepsih kompozicija je mars “Na Drinu”. Cerska bitka, vodjena od 16. do 19. avgusta 1914, donela je veliku pobedu srpskoj vojsci. Tu, na samom bojistu, kompozitor i dirigent, vojni kapelnik Stanislav Binicki, komponovao je jedan od najlepsih marseva koje ima nasa muzicka ostavstina. Smatra se da je mars “Na Drinu” Binicki posvetio neustrasivom i omiljenom pukovniku Stojanovicu koji je poginuo u bici na Ceru.

13 thoughts on “MARŠ NA DRINU – March on river Drina”

  1. Eh, steta sto nema snimka Marsa na Drinu u izvodjenju simfonijskog orkestra i mesovitog hora Umetnickog ansambla Vojske Srbije (ranije Vojske SCG, Vojske Jugoslavije, JNA) koji upravo nosi ime Stanislava Binickog, a ciji sam bio ponosni clan (hora) dok ga nisu ukinuli pre nesto vise od dve godine. Ovaj mars smo izvodili nebrojeno puta i bili uzivo snimani isto toliko… Na zalost, ja takav snimak ne posedujem… 😦

  2. Medju snimcima koje možete podignuti na ovom sajtu je i snimak sa jednim hormo ali koji nije vaš hor, onaj koji je najpoznatiji. Mene veoma iznenadjuje horsko izvodjenje ove pesme ili marša kako hoćete i mislimd a je to jedinstveno izvodjenje.

  3. Pozdrav,

    snimke ove čuvene pesme dugo tražim, i drago mi je da nisam jedini. žalosno je to što nema modernih snimaka visokog kvaliteta, npr izvođenje beogradske filharmonije ili nekog od velikih horova. treba napraviti inicijativu da se divne srpske pesme sakupe na jedan CD…

    hvala još jednom na snimcima…

  4. Izvinite ali malo preterujete. Tu ima jako modernih snimaka. Jedan od najkultivisanijih je onaj od Orkestra VOjne oblasti Zagreb, iz vremena JUGOSLAVIJE. Tu je i onaj simfonijskog orkestra Doma JNA u Beogradu koji ima i te kakav kvalitet, da ne pričamo o tome da je onaj od famoznog JAMES LASTA moćan.

    Tu je i neverovatni snimak Vojnog orkestra Nemačke vojske koji je neverovatno uigran.

    Malo ste ga preterali sa lošom stranom. Inače sakupiti ovakvu kolekciju trebalo mi je pet godina.

    Ako imate negde neki uticajna neki orkestar probajte da izdejstvujete da ga otpevaju ili odsviraju.

    Hvala i vama na komentaru.

  5. Mislim da se nismo razumeli, moj žal je bio upućen kavalitetu snimaka (produkcije), a ne izvedbe. Kolekcija je odlična!

  6. I kolekcija je odlična i produkcija je odlična s obzirom na vreme nastanka pojedinih snimaka.

    Pesma “MARŠ NA DRINU” je nažalost nešto veoma daleko od današnjih “demokratskih” vlasti koje vladaju Srbijom i tako pretpostavljam da nikad u novije vreme neće biti novog (objavljenog na nosačima) snimka ove pesme. Ona je izvedena od strane orkestra “STANISLAV BINIČKI” na sred Trga Republike i to je bilo na televiziji ali to ne smatram objavljenim snimkom.

    Još uvek mi nije jasno da li vi volite da slušate ovu pesmu ili samo tražite vrhunsku produkciju. Ako ste samo slušalac kao ja onda bi trebalo da ste zadovoljni izuzetnom kolekcijom kaoj plod moje dugogodišnje pretrage a ako jurite vrhunsku produkciju onda ste promašili sajt.

    Trebali ste da zapazite dobro snimak na koji sam vam obratio pažnju da je najmoćniji jer se u njemu krije još jedan orkestralni dodatak koji ja lično nisam čuo nigde. Onda se postavlja pitanje da li je to kompletan Marš na Drinu jer sigurno da vojne snage bivše nam domovine JUGOSLAVIJE imaju kompletne note ovog izvanrednog marša.

  7. Ono što sam tražio našao sam u Vašoj kolekciji, vrhunsko orkestarsko izvođenje (Orkestar garnizona Beograd i naravno Orkestar iz Zagreba), moj problem je većma bio to što prvih sto “pogodaka” na You Tube-u su bile verzije koje ne bih okarakterisao kao reprezentativne za veličinu i značaj ove pesme – marša. Kao veliki poklonik vojne muzike uvek sam uživao u ovoj pesmi i posle toliko godina u meni ona i dalje izaziva žmarce ili ponekad tera suze na oči.
    Doduše moram da priznam da sam donekle postao zavisnik kristalno-čistog zvuka, i da me nikada nije privlačilo pucketanje ploča.

    Većinu izvođenja nisam imao prilike do sada da čujem i vrlo drago što ste mi obezbedili priliku da ih od sada slušam.

  8. Eh ovo je izgleda komentar koji sam želeo da dobijem.

    Što se tiče pitanja “produkcije” snimaka nadam se da se ipak slažete sa mnom da je mnogo važnije slušati muziku nego tražiti “dobru produkciju”. Inače znam ja dobro tu bolest, ja joj takodje robujem po sistemu “ako možeš da nadješ kasetu sa nekim albumom onda baci LP ploču” i tako dalje. Većinom su stvari sa dobrih ploča ali ima ih tu i sa kaseta. Jedan moron ranije mi je uvalio lošu kopiju i ja sam morao da tražim sam. Od onog nemca na solo gitari potrudio sam se da nadjem sa CD-a jer zamislite on je to izdao na best ofu, neverovatno. Primerak od ostalih momaka iz inostranstva sam morao da tražim po internetu. Primetili ste a možda i niste da jedan Marš na Drinu očajnički tražim jer ga izvodi najveći orkestar na svetu iz 70-tih (opet nemački orkestar) i ovde sam postavio samo sliku te ploče jer kreten nikako da psotavi ceo snimak.
    I ja volim vojnu muziku i to baš sa svih strana. Sakupljam i vojnu muziku bivše nam JNA pa ako to volite idite na moj mnogo bogatiji sajt
    http://jugozvuk.blogspot.com gde imate dosta vojne muzike kao i muzike posvećene revoluciji.

  9. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. WordPress Seo Plugin

  10. Hello Webmaster, I noticed that https://stanislavbinicki.wordpress.com/mars-na-drinu-march-on-river-drina/ is ranking pretty low on Google and has a low Google PageRank. Now the Google PageRank is how Google is able to see how relevant your webpage is compared to all the other webpages online, if you cannot rank high at the top of Google, then you will NOT get the traffic you need. Now usually trying to get to the top of Google costs hundreds if not thousands of dollars and very highly optimized targeted marketing campaigns that takes a team of experts months to achieve. However, we can show you how to get to the top of Google with no out of pocket expenses (free traffic), no stupid ninja tricks, no silly mind control techniques, and this will be all white hat with no blackhat software or tactics that could possibly land you on bad terms with Google and put you in the dreaded “Google Sandbox”. We’ll show you how to easily capture all the targeted traffic you need, for free, multiple ways to land fast (not months) first-page rankings in Google and other major search engines (Bing, Yahoo, Ask, etc), even show you strategies on how to earn daily commissions just try Ranking Top of Google, please check out our 5 minute video.

  11. Na blog postavljam samo autentična izvodjenja inače hvala za ovu informaciju.
    Gospodina BINIČKOG ćemo više voleti ako ovo ne radimo, dakle da podmećemo njegovu lepu muziku drugome.

Leave a comment