Tags


MARS NA DRINU filmski omot

Da pomenemo najznačajniji film koji direktno obradjuje temu vezanu uz marš koji se zove “Marš na Drinu”, Stanislava Biničkog. To je jedan od cenjenijih filmova nepsotojeće JUGOSLAVIJE i dan danas pleni pažnju svežinom i aktuelnošću.

Sama obrada pesme se nalazi na početku i samom kraju filma i kao da zatvara ceo krug dogadjanja u ovom izvrsnom ratnom filmu. TO je istovremeno i jedini ratni film Jugoslavije koji obradjuej teme iz Prvog svetskog rata i samim tim je još interesantniji. Pošto se imena članova ekipe ovog filma nalaze na početku filma nije sasvim jasno KO svira ovu temu ali ja pretpostavljam – Duvački orkestar vojnog garnizona Beograd- čiju verziju imate na ovom blogu. Na donjem linku imate video zapis početka filma gde se ta tema i čuje. Na kraju filma nije bitna jer je samo mali deo. Inače u impresumu filma piše da je u njenom umetničkom oblikovanju učestvovao Vasilije Mokranjac?!

MARŠ NA DRINU

On the link above you can get a part of famous fim MARCH TO THE RIER DRINA from Žika Mitrović where you can hear famous Drina Marsch from Binički. Musical improvement was set by Vasilije Mokranjac. One but not the last perform of this beautiful marsch from Stanislav Binički.